Wij zijn geopend maar werken wel zo veel mogelijk op afspraak. Om een afspraak te maken kunt u bellen naar 0182-611004.

https://deromphopticiens.nl/uploads/istock_000011767955_kastklein2_1_20180314_113501.jpg

Glaucoomweek 2018

Door De Romph Opticiens 14 Mar, 2018  2010 keer gelezen

Glaucoomweek 2018

Deze hele week staat wereldwijd in het teken van glaucoom, een veel voorkomende oogziekte die vooral voorkomt bij ouderen. Bij het grote publiek is er echter weinig bekend over deze oogziekte en dus heeft De Romph Opticiens de belangrijkste feiten voor u op een rij gezet.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogziekte waardoor uw gezichtsveld vermindert en in sommige gevallen zelfs tot blindheid leidt. Gelukkig zijn de symptomen goed te herkennen en is er bij De Romph Opticiens wel veel kennis aanwezig over deze ziekte. Dus wie er op tijd bij is kan veel schade voorkomen.

Bij wie komt glaucoom voor?

Iedereen kan glaucoom krijgen, maar over het algemeen komt deze ziekte vooral voor bij mensen van 40 jaar of ouder en hoe ouder u wordt, hoe hoger het risico. Recente studies hebben echter aangetoond dat glaucoom tegenwoordig ook steeds vaker al bij jongere mensen voorkomt en daarom test De Romph Opticiens iedereen.

Glaucoom kan op verschillende manieren ontstaan, maar een verhoogde oogdruk is het meest voorkomende kenmerk van de ziekte. In een gezond oog wordt er namelijk continu kamervocht aangemaakt en afgevoerd, maar zodra de afvoerkanalen vernauwen of verstopt raken, neemt de oogdruk toe.

Overigens betekent een hoge oogdruk niet automatisch dat u glaucoom krijgt, maar wel dat het verstandig is om een afspraak te maken bij De Romph Opticiens. Glaucoom kan ook ontstaan bij normale oogdruk, dus een regelmatige controle van uw ogen is geen overbodige luxe.

Wat zijn risicofactoren?

Naast een hoge leeftijd en de eerdergenoemde hoge oogdruk, zijn er nog een aantal andere factoren die kunnen leiden tot glaucoom. U heeft een hoger risico op glaucoom wanneer u:

  • Een familielid heeft met glaucoom
  • Diabetes of een vaatziekte heeft
  • Sterk bijziend bent
  • Een ongezonde leefstijl heeft
  • Behandeld wordt voor hoge bloeddruk
  • Ooit last hebt gehad van oogletsel

Wanneer een (of meerdere) van bovenstaande zaken op u van toepassing is, dan is er niet direct reden tot zorgen. Wel is het goed dat u bewust bent van het verhoogde risico en dat u op tijd de symptomen kunt herkennen of regelmatig uw ogen laat controleren. Daarom nog een aantal praktische tips om af te sluiten.

Wat kunt u doen?

  • Erfelijkheid – wanneer u weet dat een familielid glaucoom heeft, raden wij u aan om contact op te nemen met de optometrist van De Romph Opticiens.
  • Verhoogd risico – Indien u 40 jaar of ouder bent en een van bovengenoemde risicofactoren is op u van toepassing, laat dan uw ogen jaarlijks onderzoeken.
  • Algemeen - Als u niet tot de risicogroep behoort maar wel tussen de 40 en 65 jaar bent, dan is het advies om elke twee jaar uw ogen te laten controleren.
  • 65 plus – Laat uw ogen jaarlijks controleren of minimaal om de twee jaar.


Meer informatie?

Wilt u meer weten of wilt u meteen een afspraak maken voor een oogcontrole? Neem dan contact op met De Romph Opticiens. Wij beantwoorden graag al uw vragen, onze optometrist kan uw ogen controleren en indien nodig u doorverwijzen naar de oogarts.