StempelsGraveringen002

Oogzorg

De geheimen van het multifocale glas

Wist u dat alle multifocale glazen gegraveerd zijn? Bent u benieuwd waarom? Wij leggen het graag uit.

Bij de multifocale glazen van Zeiss is het logo gegraveerd aan de buitenzijde van de glazen.

Het technische gedeelte: waar kijken wij naar?

Aan de buiten- en binnenzijden van het glas, op horizontale hoogte, zitten twee referentiegraveringen (zie het bovenstaande plaatje). Daaronder staan letters of cijfers.
Aan de buitenzijde van het glas (aan de kant van het oor) wordt onder andere de additie weergegeven. Dat is de leestoeslag boven op de verte sterkte.

Onder de additie staat in code de FrameFit-waarde die de plaatsing van het leesgedeelte aangeeft. Als laatste staat er een letter voor het kijkprofiel in het glas. Het kijkprofiel is een extra toevoeging bij maatwerkglazen om de manier van kijken van de klant, met het juiste glastype, comfortabeler te maken.

Aan de binnenkant (aan de kant van de neus) is ook een gravering te vinden. Daar staat de brekingsindex van het glas en het producttype in code. Zo kan de opticien achteraf altijd aflezen voor welk glastype de klant heeft gekozen.

Een erg belangrijke vraag is: hoe zijn de glazen ingeslepen? Er wordt met name gekeken naar de centrering van het verte-doorkijkpunt. Dit is het punt dat opticiens centreren op de hoogte van de pupil.

Als we bekijken hoe de glazen in het montuur zijn geslepen en als we de twee horizontale graveringen hebben gevonden, kan herleid worden waar het verte-doorkijkpunt in het glas zit. Op die manier wordt uitgezocht hoe het glas in de bril geslepen is. Bij eventuele zichtklachten kunnen we op deze manier opsporen of de glazen inderdaad op de juiste hoogte en pupilafstand zijn ingeslepen.