av_deromph-2019_06_3_20210531_113941

Scherp zien

De Romph in Hart van Holland

De Romph in het nieuws! Eind oktober berichtte Hart van Holland over de professionele oogonderzoeken die De Romph Opticiens uitvoert. Lees het gehele artikel hieronder.

Met de verlichte vitrines vol stijlvolle brillen en comfortabele zithoekjes waar klanten persoonlijk worden geholpen, lijkt het op het eerste gezicht dat De Romph Opticiens in Waddinxveen een opticien is zoals de meeste anderen. Maar niks is minder waar. Voorbij de toonbank bevinden zich uitgebreide onderzoeksruimtes waar het team van De Romph met behulp van de nieuwste apparatuur het oog van binnen en buiten in kaart kan brengen.

“Voor ons is het inmiddels normaal”, zegt Bart. “Maar eigenlijk is het heel bijzonder hoe uitgebreid onze oogonderzoeken zijn.” Naast opticien is hij gediplomeerd optometrist. Dankzij zijn kennis en ervaring kan hij de gezondheid van het oog tot op hoog detail weergeven. Een volledig oogonderzoek van ongeveer drie kwartier kan daarnaast snel worden ingepland. “Als iemand binnenloopt, kunnen we vaak op korte termijn helpen.”

Het onderzoek begint altijd met een vraaggesprek: wat zijn de klachten, wanneer komen deze voor en hoe lang spelen deze al. Bart: “Door gericht vragen te stellen, krijg je al een goed beeld van het probleem. Via metingen kunnen we dat vervolgens bevestigen.”

Het eerste deel van het onderzoek is een klassieke oogmeting waarbij verschillende lenssterktes worden vergeleken. Daarna volgt de microscopische waarneming. Door in te zoomen op het oog controleert Bart onder andere het netvlies, de ooglens en het hoornvlies.

De volgende stap is het meten van de ronding van het hoornvlies en of deze egaal afloopt. Uiteindelijk onderzoekt Bart zelfs de binnenkant van de oogbal. Met een hoge resolutie foto door de opening van de pupil heen wordt de helderheid van het glasvocht en de gezondheid van het netvlies in kaart gebracht. “Bij afwijkende resultaten weten we dat er iets ‘niet pluis’ is. In dat geval regelen we direct een doorverwijzing naar de oogarts. Een afspraak met de huisarts is dan niet meer nodig.”

Hoewel veel oogaandoeningen onomkeerbaar zijn, kan de progressie vaak wel worden afgeremd. Een oogonderzoek is daardoor ook bij vage klachten verstandig. Soms kan een simpele oplossing zoals oogdruppels of een dieetaanpassing verdere schade vertragen.

Naast het opsporen van (beginnende) oogaandoeningen vergelijkt Bart ook de resultaten uit het onderzoek. “Het is een ‘APK’ voor je ogen”, vervolgt hij. “Mochten de metingen na verloop van tijd veranderen, dan kunnen we meteen ingrijpen en wellicht verdere schade voorkomen. Zo bieden we sterke eerstelijnszorg voor je ogen.”

Plan vandaag nog een oogonderzoek door te bellen naar 0182 611 004 of loop binnen bij De Romph Opticiens in Waddinxveen, op de hoek van het Koningin Wilhelminaplein.