ARtikelJoris

Scherp zien

Waarom heb ik een bril nodig?

Sferische sterkte

Bij ons in de winkel komen er veel verschillende mensen met veel verschillende sterktes. Een oog kan geen sterkte hebben (emmetropie), een min-sterkte (myopie) of een plus-sterkte (hypermetropie).

Alles is afhankelijk van het samenspel van de sterkte van de ooglens en de lengte van je oog. Als je oog het licht precies op je netvlies laat vallen, heb je geen vertebril nodig.

Een min-sterkte kan komen door 2 verschillende redenen. Als je lenssterkte te hoog is (meer dan 60 dioptrie) breekt het licht voor het netvlies, waardoor het beeld onscherp wordt. Dit zelfde kan ook komen doordat je oog langer is dan gemiddeld (langer dan 23 mm). Een dioptrie is een eenheid voor de sterkte van een lens.

Een plus-sterkte ontstaat door het omgekeerde. Als de lenssterkte lager is, of het oog korter is dan gemiddeld. Hierdoor breekt het licht te laat, dus na het netvlies. Hierdoor is het beeld onscherp.

Door het dragen van een correctie, veranderen we de banen van het licht om er voor te zorgen dat deze toch op het netvlies komen.

Iemand met myopie draagt een bril met een negatieve sterkte, want de lichtbundel komt samen voor het netvlies en heeft dus een te sterk brekende werking.
Iemand met hypermetropie draagt een bril met positieve sterkte, om het brandpunt naar voren te halen.